Harcama Birimi Bakiyesi Aktar

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Nakit Hareketleri >

Harcama Birimi Bakiyesi Aktar

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Say2000i den devir işlemleri ile bir harcama biriminin bakiyesi sehven başka bir harcama birimine kayıt edilmiş ise bu bakiyelerin aktarılması için bu menü kullanılır. Bir defterde yapılan işlem yevmiyeleştirilmeden başka bir işlem yapılmasına izin verilmez. Ayrıca bu menüden sadece izin verilen hesap kodlarındaki bakiyelerin aktarılması yapılabilmektedir.

 

Muhasebe İşlemleri Modülü “Raporlar>Harcama Birimi Bazlı Hesap Kontrol Raporu” ndan ilgili hesap seçilerek “Hesap Kalanı: Bakiye Kalanı Verenler” işaretlenir gelen raporda hangi harcama biriminde borç, hangi harcama biriminde alacak bakiyesi olduğu görülebilecektir. Bu şekilde eksi bakiye veren harcama birimine, diğer harcama biriminden bakiye aktarması yapılarak söz konusu eksi bakiyenin düzeltilmesi sağlanır.

 

 MUHASE~1_img125

 

Harcama Birimi Bakiye aktarma işlemleri;

Aynı muhasebe birimine bağlı harcama birimleri arasında,

Çeşitli sebepler ile muhasebe biriminde kayıtlı olmayan harcama biriminin bakiye kayıtlarının başka bir muhasebe birimine aktarılmasında,

Aynı bütçeli olmak şartı ile başka bir kamu idaresine harcama birimi bakiyesi aktarma işlemi yapılabilir.

 

Muhasebe İşlemleri, Raporlar, Geçici Mizan alınırken: Muhasebe Birimi+Defter+ Harcama birimi Vergi Kimlik Numarası + harcama biriminin kurumsal kodu ile Mizan raporu alınarak hatalı bakiyeler tespit edilir.

 

MUHASE~1_img126

 

Harcama biriminin 20.23 kurumsal kod ile muhasebe birimi mizanı;

 

MUHASE~1_img127

 

Harcama biriminin 20.67 kurumsal kod ile muhasebe birimi mizanı;

 

MUHASE~1_img128

 

 

Yukardaki örnekte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hesap planında harcama biriminin 20.23 ve 20.67 kurumsal kodunda eksi bakilerinin bulunduğu mizan kontrolleri ile tespit yapılır.

 

MUHASE~1_img129

 

Aktar butonuna basıldığında,

 

Aynı muhasebe birimine ait harcama birimleri arasında yapılan işlemlerde ön muhasebe de devrenen ve devralan harcama birimlerinin vergi Kimlik Numaraları ile muhasebe kayıtları oluşmaktadır,

 

Dosya bazlı modüllerde takip edilen (Kişilerden Alacaklar, icra, Emanet Hesapları vb.) hesaplar için modul bakiyelerinin alınması;

 

Alacak İşlemleri;

 

MUHASE~1_img130

 

 

 

Alacak işlemleri>Rapor İşlemeleri>Kalan Bakiye Raporu alınırken Harcama Birimi seçilir, Detaylı Bilgi İsteniyor Mu kutucuğu tiklenir, Kamu Birimi seçilerek hesap kodu girildikten sonra PDF veya Excel olarak rapor alınır.

 

MUHASE~1_img131

 

Harcama Birimine ait Alacak dosyalarının toplam bakiyesi ile Harcama Biriminin Mizan raporu kurumsal koda dikkat edilerek alınarak kotrol edilir. Harcama Birimi Mizan Bakiyesi Modül bakiyesinden fazla ise bu fazla bakiyenin sebebi araştırılır. Aynı Muhasebe biriminde başka bir harcama birimine ait ise harcama birimi bakiye aktar yapılır.

 

Kendi muhasebe birimi içerisinde harcama birimi bakiye aktarma işlemi yapıdığında aynı muhasebe biriminin ön muhasebesinde iki adet kayıt oluşur.  Bu kayıtlar yevmiyeleştirilmeden başka kayıtlar yapılamaz.

Başka muhasebe birimi için yapılacak bakiye aktarma işleminde, ilgili harcama biriminin Türkiye Genel mizan raporu alınarak yeterli bakiyenin olup, olmadığı kotrolü yapılır. Harcama birimi bakiye aktarma işlem yapılmadan karşı muhasebe birimine bilgi verilerek harcama birimi bakiye aktarması yapılmalıdır.