Tahsilat Kaydı Ekle İşlemi

<< Click to Display Table of Contents >>

  Tahsilat Kaydı İşlemleri > E-Tahsilat Sorgulama >

Tahsilat Kaydı Ekle İşlemi

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

E-tahsilat bağlantısı olmayan yeni bir tahsilat kaydı eklemek için Ekle (KILAVU~1_img4) düğmesine tıklanır ve Tahsilat Kaydı Ekle Ekranı görüntülenir.

tahsilat_kaydi_ekle

Tahsilat Kaydı Ekle Ekranı

 

Tahsilat Kaydı Ekle Ekranı'nda kamu idaresi ve tahsilat kaydıyla ilişkili defter bilgisinin yer aldığı alanlar oturum bilgisine göre hazır gelmektedir. Genel bütçeli idarelerden sorumlu muhasebe birimleri, genel bütçe kapsamında bütün kamu idareleri ve defter adına tahsilat kaydı ekleyebilmektedir. Genel bütçeli kullanıcı başka bir kamu idaresi adına tahsilat yapmak için Kamu İdaresi alanındaki açılır listeden ilgili kamu idaresini seçer. Böylece seçilen farklı kamu idaresinin Defter ve Tahsilat Birimi (Harcama Birimi) alanındaki bilgiler otomatik güncellenir.

 

Genel bütçeli muhasebe birimleri tahsilatı Merkez adına gerçekleştirir ve Tahsilat Birimi Seçimi alanından Merkez Muhasebe Birimi otomatik seçili gelir. Merkez adına tahsilat yapılmayacaksa ilgili harcama birimi tahsilat birimi olarak seçilebilir. Özel bütçeli kullanıcılar tahsilat kaydını eklerken Tahsilat Birimi Seçimi alanından Muhasebe Birimlerinin Harcama Birimlerini seçer. Özel bütçeli muhasebe birimleri Tahsilat Birimi alanından tahsilatın yapılacağı harcama birimini seçmelidir.

KILAVU~1_img2 Tahsilatı yapan özel bütçeli muhasebe birimi ise tahsilat birimi açılır listeden sorumlu olduğu harcama birimlerini görüntüler ve ilgili harcama birimini seçer.

 

Tahsilatın hangi yöntemle yapılacağı, para birimi, tahsilatın yapıldığı tarih ve açıklama alanları doldurulur. Tahsilatın kişiden veya kurumdan mı gerçekleşeceği bilgisi Borçlu Bilgileri alanından girilir.

KILAVU~1_img2 Tahsilat yöntemi Kasa ve Çek dışında bir yöntem seçildiğinde Tahsilat Tarihi güncellenebilir.

 

Borçlu türü kişi veya kurum olarak seçildiğinde kişiye ait TC Kimlik Numarası veya kuruma ait Vergi Kimlik Numarası bilgisi girildiği anda Sistem MERNİS veya VEDOP üzerinden doğrulamasını yapmaktadır. Kişiye veya kuruma ait bilgiler Borçlu Bilgileri Alanı'nda görüntülenmektedir.

 

 

KILAVU~1_img7

Borçlu Bilgileri Alanı

KILAVU~1_img2 Borçlu türü kurum veya kişi seçildikten sonra T.C. Kimlik No ve Vergi Kimlik No alanlarına ilgili numara bilgilsi girildiğinde MERNİS veya VEDOP üzerinden çekilen bilgiler

güncel değil ise Borçlu Bilgileri Alanı'ndaki Yenileme (KILAVU~1_img9) düğmesine tıklanmalıdır. Böylece kimlik numaralarına ait güncel isim bilgileri görüntülenecektir.

 

Borçlunun bilgileri girildikten sonra kullanıcının paylı tahsilat kullanıp kullanmayacağını belirteceği Paylı Tahsilat kullanmak istiyorum kutucuğu yer almaktadır. Paylı tahsilat, tahsilat türlerinin ve türlere göre oranların Merkez tarafından girildiği tahsilatlardır. Paylı tahsilatı kullanmak için Paylı Tahsilat Kullanmak İstiyorum kutucuğu tıklanır ve Paylı Tahsilat Alanı görüntülenir.

 

KILAVU~1_img10

Paylı Tahsilat Alanı

 

Normalde Tahsilat Kalemleri alanında yer alan alanlar kullanılarak tahsilat türleri ve tutarları elle girilebileceği gibi bu alan kullanılarak Merkez tarafından tanımlanan paylı tahsilat bilgisi de kullanılabilir. Örneğin, Paylı Tahsilat Kullanmak İstiyorum kutucuğu işaretlendiğinde Merkez tarafından eklenen "Okul Pansiyonları" paylı tahsilat türü seçilir. Paylı tahsilat türü seçildikten sonra toplam ne kadar tutar tahsil edileceği Toplam Tutar alanına girilip Uygula (KILAVU~1_img11) düğmesine tıklanır. Böylece Sistem otomatik olarak Merkez tarafından bu paylı tahsilat kapsamında tanımlanan türlere ve oranlara göre Tahsilat kalemleri alanını doldurmaktadır.

KILAVU~1_img2 Kullanıcı istediği takdirde bu alanı kullanmadan kendisi de tek tek tür ve tutar bilgisi girebilmektedir.

KILAVU~1_img2 Paylı tahsilatın Sistem'de tanımlı olması gerekmektedir. Tanımlı değilse ana menüde yer alan Tanımlama İşlemleri / Paylı Tahsilat İşlemleri'nde tanımlanır.(Bu işlem Merkezden yapılmaktadır.)

 

Paylı tahsilat kullanmak istenmediği durumlarda Tahsilat Kalemleri alanına elle giriş yapılır. Tahsilat Türü alanından hesap kodu veya ismi ile istenen tahsilat türü eklenir. Kurumsal Kod ve Tutar bilgisi girilir. Tahsilat eklerken birden fazla tahsilat kalemi olabilir, yeni bir satır eklemek için Tahsilat Kalemleri alanından Ekle düğmesine tıklanır. Eklenen tahsilat kalemi satırını silmek için ilgili tahsilat kalemi seçilir ve Sil düğmesine tıklanır.

Elle giriş yaptıktan sonra girilen tahsilat türlerinin devamına oranlı bir tahsilat girilmek istenirse Paylı Tahsilat kullanmak istiyorum kutucuğu seçilir ancak bu sefer Uygula düğmesi yerine

Üzerine Uygula (KILAVU~1_img14) düğmesine tıklanır. Paylı tahsilat kapsamındaki türler elle eklenenlerin altına Sistem tarafından eklenir.

 

Tahsilat Kaydı Ekle Ekranı'nda tüm bilgiler girildikten sonra Kaydet düğmesine tıklanır. Tahsilat eklemekten vazgeçildiği durumlarda Vazgeç düğmesine tıklanır.

 

Sistem'e yeni eklenen tahsilat kayıtlarının durum bilgisi Tahsilat Kaydı Sorgula Ekranı'nda Oluşturuldu olarak, dış servislerden gelen (e-tahsilat) veya Sistem içerisindeki gerçekleşen işlemler sonucu oluşan tahsilat kayıtlarının durumu ise Onaylandı olarak görüntülenir. Oluşturuldu durumundaki tahsilatlara ait tutar tahsil edildiğinde ilgili tahsilatın onaylanması gerekmektedir. Bunun için eklenen tahsilat kaydı seçilip Onayla butonuna basılır.

 

Oluşturuldu durumundaki tahsilat kayıtlarına yönelik güncelleme ve silme işlemi yapılabilir.