Varlık Kaydı İşlemleri

<< Click to Display Table of Contents >>

Varlık Kaydı İşlemleri

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Maddi Duran Varlıklara ilişkin olarak 47 sıra nolu Amortisman ve Tükenme Payları konulu Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğinde belirlenen limitleri (birim fiyatı taşınırlarda 14000 TL ve üzeri, taşınmazlarda 34000 TLve üzeri) aşan varlıklar sicil numaralarıyla bu menüde kayıt altına alınmakta, yine bu varlıklara ilişkin yapılan işlemler her bir varlık siciline işlenmektedir.

 

VARLIK~1_img3

 

Varlık Kaydı İşlemleri Modülü

 

Entegrasyon kapsamında Varlık İşlem Fişlerinin onaylanması sonucu elde edilen otomatik muhasebe kayıtları tamamlandığında kullanıcıların ayrıca işlem yapmasına gerek kalmaksızın limit üstü varlıklara ilişkin yapılan işlemler Varlık Kaydı İşlemleri menüsüne otomatik eklenmektedir.

Entegrasyon kapsamı dışında kalan durumlarda muhasebe birimleri varlık sicillerine ilişkin işlem yapmak için Varlık Kaydı İşlemleri modülünü kullanırlar. Bu modül kullanılarak ilk defa sicil eklenebileceği gibi mevcut olan bir sicile yönelik işlem de yapılabilir.

 

DİKKAT: VİF bağlantısıyla modüle kaydedilmiş varlık sicillerine ilişkin Varlık Kaydı İşlemleri modülünden herhangi bir müdahalede bulunulamaz. Entegrasyon üzerinden kayda alınmış varlıklara yönelik yine entegrasyon kapsamında işlem yapılması zorunludur.

 

Önemli Not: Varlık Kaydı İşlemlerine ilişkin aşağıda anlatılan VİF bağlantısız tüm işlem süreçleri taşınır entegrasyonu dışında kalan durumlar için kullanılmalıdır. Entegrasyon kapsamındaki kamu idarelerinin eski dönemlerden kalan ve taşınır sistemiyle uyumsuz sicilleri için de aşağıda bahsi geçen işlemler uygulanabilir.

 

Varlık İşlem Modülü üzerinden sicil oluşturmak için Ekle butonu kullanılır. Ekle butonu seçildiğinde ekrana sicil bilgisi detaylarını belirleyeceğimiz Varlık Kaydı Ekle penceresi gelir.

VARLIK~1_img4

Varlık Kaydı Ekleme Penceresi

 

Bu pencerede yer alan satırları doldururken bazı hususlara dikkat etmek gerekir:

 

Ad : Taşınır veya taşınmaz varlığı niteleyen bir isim girilir.

Varlık Türü: Varlığa ait hesap kodu bilgisi seçilir.

İşlem Türü: Sicil kartının oluşmasına vesile olan işlem türü seçilir. (Envanter, Devralma vb.)

Sicil No: Varlığa ilişkin sicil no bilgisi girilir.

Edinim Değeri: Varlığın güncel tutar bilgisi girilir.

Aktarımla Gelen Birikmiş Amortisman: Önceki yıllardan varlık üzerinde ayrılmış amortisman tutarı var ise bunun toplamı eklenir.

Kayıt Tarihi: Sicilin oluşturulduğu tarih bilgisi eklenir.

Harcama Birimi: Sicilin aktif olan kamu idaresi defterinde hangi harcama birimi için eklendiği bilgisi seçilir.

Kurumsal Kod: Harcama birimine ait kurumsal kod bilgisi seçilir.

 

Önemli Not: Varlık Kaydı İşlemlerinden ekle butonuyla oluşturulan sicil otomatik muhasebe kaydı oluşturmamaktadır. Girilen bu sicilin karşılığında ihtiyaç var ise ayrıca ön muhasebe kaydı işlemlerinden manuel muhasebe kaydı girilmesi gerekmektedir.

 

Eğer bir sicil ilk defa eklenmeyip daha önceden eklenmiş sicil üzerinden işlem yapılacak ise ilgili sicil öncelikle Varlık Kaydı İşlemleri modülünden sorgulanması gerekir. Ekran'da tüm varlık kayıtlarına ulaşmak için doğrudan Sorgula butonu kullanılabildiği gibi sorgulama panelinde yer alan kriterler eklenerek de detaylı sorgulama yapılabilir. Varlık Kayıtları alanında sorgulanan varlık kaydının: no, ad, sicil no, varlık türü, muhasebe hesap kodu, harcama birimi, kayıtlara alındığı yıl, birikmiş amortisman ve durum bilgisi gibi bilgileri görüntülenir.

 

Varlığa ait No satırında yer alan kutucuk işaretlendiğinde Güncelle, Değer Artırımı, Varlık Kaydı Çıkış, Kurumiçi Devret butonları aktif hale gelir ve bunlar vasıtasıyla işlem yapılabilir.

 

a) Güncelle: Güncelle butonu seçildiğinde daha önceden eklenen sicilin bilgilerini değiştirebileceğimiz Varlık Kaydı Güncelle ekranı açılır. Bu ekrandan sicilin adı, sicil numarası, varlığın güncel değeri, aktarımla gelen birikmiş amortisman tutarı, kayıt tarihi ve kurumsal kodu bilgileri değiştirilebilir.

 

VARLIK~1_img5

Varlık Kaydı Güncelle Ekranı

 

b) Değer Artırımı: Mevzuat gereği taşınırlarda 14.000 TL ve üzeri, taşınmazlarda 34.000 TL ve üzerinde yer alan değer artıcı harcamalar varlığın değerine eklenmektedir. İlgili değer artırımını eklemek için sicil seçilip Değer Artırım butonu kullanıldığında Varlık Değer Artırımı İşlemleri Ekranı açılır.

 

VARLIK~1_img6

Varlık Değer Artırımı İşlemleri Ekranı

 

Varlık Değer Artımı İşlemleri Ekranı'nda Artış Miktarı alanı haricinde diğer alanlar dolu olarak gelmektedir. Varlık kaydına yönelik değer artımı yapılırken içinde bulunulan günün tarihi İşlem Tarihi alanı seçili gelmektedir. Kullanıcı işlem tarihini ihtiyaca göre değiştirebilir. Artış miktarı girilir ve Güncelle (VARLIK~1_img7) butonuna basılır.

VARLIK~1_img2 Varlık Değer Artırımı İşlemleri Ekranı'nda girilen Artış Miktarı, varlık türünün amortisman

limitine eşit ya da büyük olmalıdır.

VARLIK~1_img2 Varlık kaydına yapılan değer artırımı ilgili kaydın detayındaki Varlık Hareketleri alanında görüntülenmektedir.

 

c) Varlık Kaydı Çıkış: Varlık kaydı İşlemleri modülünden işlem yapılacak sicil seçilip Varlık Kaydı Çıkış butonu kullanıldığında Varlık Kaydı Çıkış İşlemleri ekranı açılır. Bu ekranda sadece İşlem Türü seçilebilmektedir.

VARLIK~1_img10

Varlık Kaydı Çıkış Ekranı

 

Ekranda çıkışın yapılacağı varlığın bilgileri dolu halde gelir. Hangi türde çıkış yapılacağı varlık kaydının türüne göre İşlem Türü alanındaki açılır listede görüntülenir. Örneğin; taşınır türündeki varlığın çıkışı yapılmak istendiğinde tahsis edilerek çıkışı yapılamayacağı için İşlem Türü alanında Tahsis Et bilgisi görüntülenmez. Çıkışı yapılacak varlık kaydının İşlem Türü seçilir ve Güncelle düğmesine tıklanır. Çıkışı tahsis etme haricinde yapılan varlıkların durumuPasif olarak güncellenir.

VARLIK~1_img2 Çıkışı yapılacak taşınmaz varlık kaydının işlem türü Tahsis Et seçildiği durumda Pay Oranı ve Tahsis Tutarı alanları görüntülenir.

VARLIK~1_img2 Varlık kaydına yapılan çıkış işlemi ilgili kaydın detayındaki Varlık Hareketleri alanında görüntülenmektedir.

 

d) Kurumiçi Devret: Varlık, kurum hesap planı ve muhasebe birimi değişmeden kurum içinde devredilebilmektedir. Varlık kaydını kurum içinde devretmek için Varlık Kaydı İşlemleri Ekranı'nda devredilecek varlık kaydı seçilir ve Kurumiçi Devret (VARLIK~1_img13) butonu kullanılır. Varlık Kurumiçi Devir İşlemleri Ekranı görüntülenir.

 

VARLIK~1_img14

Varlik Kurumiçi Devir İşlemleri Ekranı

 

Ekran'da devri gerçekleşecek varlık kaydının bilgileri dolu halde gelir. İşlem Tarihi alanında işlemin yapıldığı günün tarih bilgisi görüntülenir ve istenildiği takdirde tarih değiştirilir. Varlık kaydının devredileceği harcama birimi Devralan Harcama Birimi alanındaki açılır listeden seçilir. Devralan kurumsal kod ise Devralan Kurumsal Kod alanındaki açılır listeden seçilir ve Kurumiçi Devret (VARLIK~1_img15) butonuna tıklanır. Böylece ilgili varlık sicilinin, seçili muhasebe birimi ve seçili defterde harcama birimi ve kurumsal kod bilgisi değişerek devri gerçekleşmiş olur.

 

Taşınmazlarda Tahsise Yönelik İşlemler ve Sicil Yönetimi

Taşınmaz işlemlerine yönelik henüz Varlık İşlem Fişi belgesi (VİF) ile otomatik takip edilen süreçler olmadığı için taşınmazların giriş, çıkış, devir ve tahsise yönelik işlemlerde yer alan sicil hareketlerinin manuel olarak takip edilmesi gerekmektedir. Sicil Ekleme ve Varlık Kaydı Çıkış başlıklarında sicil hareketlerine yönelik işlemlere değinilmiş olsa da Tahsis için detaylı bir başlık açılması ihtiyacı doğmuştur.

 

Tahsis Etme

Bir taşınmazın bir başka kamu idaresinin kullanımına tahsis edilmesi durumunda işlem yapılabilmesi için ilgili sicilin öncelikle Varlık Kaydı İşlemleri modülünde kayıtlı olması ve Tahsis Mülkiyet Durumunun Mülkiyet şeklinde yer alması gerekir.

VARLIK~1_img16

 

Mülkiyeti idareye ait yukarıdaki örnekte yer alan taşınmazı tahsise vermek için Varlık İşlemleri Menüsünde yer alan Varlık Kaydı Çıkış butonu kullanılır. Varlık Çıkış İşlemleri ekranından İşlem Türü olarak Tahsis Et seçeneği işaretlenir. Taşınmazın ne kadarlık kısmı tahsise verilecek ise Pay Oranı bilgisi doldurulur ve Güncelle butonuyla işlem sonuçlandırılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra taşınmazın Tahsis Mülkiyet Durumu Mülkiyet_Tahsis_Edildi şeklinde görünecektir. Tahsise yönelik işlemler manuel olarak gerçekleştiği için taşınmazı tahsisli olarak kullanacak idarenin de ayrıca manuel olarak sicil oluşturması gerekmektedir.

 

DİKKAT: Durumu Mülkiyet_Tahsis_Edildi olan taşınmazlar pasif olmamakla birlikte dönem sonunda amortisman işlemine tabi tutulmazlar ve raporlamalar içerisinde yer almazlar.

 

Tahsis Alma

Bir taşınmazı tahsisli olarak kullanacak idare için muhasebe biriminin, Varlık Kaydı İşlemleri modülünden Ekle butonunu kullanarak sicil oluşturması gerekir. Bu sicil oluşturulurken aşağıdaki durumlara dikkat edilir.

Varlık Türü: Taşınmazın varlık türü 03 yardımcı hesap kodu ile başlaması gerekir.

İşlem Türü: Taşınmazın işlem türü Tahsis Al seçilmesi gerekir.

Tahsis Mülkiyet Durumu: Tahsis olarak seçili gelir.

 

VARLIK~1_img17

 

Tahsis Alma

 

Bahsi geçen bilgiler oluşturulduktan sonra Kaydet butonu kullanılır ve idarenin tahsis aldığı taşınmaza yönelik sicil girişi yapılmış olur.

 

VARLIK~1_img2Varlık Kaydı İşlemleri modülünden tahsis işlemleri için 34.000 TL ve üzeri değerinde olan bina, yer altı yer üstü düzenleri varlıklarına sicil oluşturulması gerekir.

VARLIK~1_img2Sicil oluşturulurken yapılan işlemler otomatik muhasebe kayıtları oluşturmaz. Bundan dolayı Ön muhasebe Kaydı İşlemlerinden ayrıca manuel muhasebe kayıtları yapılması gerekir.