Muhasebe Kaydı Ekle

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Ön Muhasebe Kaydı İşlemleri >

Muhasebe Kaydı Ekle

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Sistem'e yeni bir manuel muhasebe kaydı eklemek için Muhasebe Kaydı Sorgula Ekranı'nda Ekle (MUHASE~1_img21) düğmesine tıklanır ve Muhasebe Kaydı Ekle Ekranı görüntülenir.

 

MUHASE~1_img22

 

Muhasebe Kaydı Ekle Ekranı

 

Muhasebe Kaydı Ekle Ekranı'ndan eklenecek muhasebe kaydının hangi harcama birimi adına eklendiğini belirtmek için Harcama Birimi açılır listesi kullanılır.

MUHASE~1_img7 Harcama Birimi açılır listesinde, Sistem'e giriş yapılan kamu idaresi defterine bağlı olan ve ilgili muhasebe biriminin sorumlu olduğu harcama birimleri listelenir.

 

Ön Muhasebe Kaydı Tarihi alanından eklenecek muhasebe kaydının tarihi seçilir. Sistem, otomatik olarak bulunulan günün tarihini gösterir. İstenildiği takdirde tarih bilgisi değiştirilebilir. İlgili alanlar doldurulduktan sonra Ekle düğmesine tıklanarak Muhasebe Kaydı Detayları alanında, çalışacak hesapların Hesap Kodu, Borç Tutarı, Alacak Tutarı ve Kurumsal Kod alanlarının doldurulacağı satırlar eklenir ve muhasebe kaydının detay bilgileri girilir. Seçilen Hesap Kodu bilgisine göre alacak ve borç bilgisi girilir. Eklenen muhasebe kaydı hangi harcama birimi adına yapılacaksa o harcama birimiyle ilişkili kamu birimleri Kamu İdaresi Birimi alanındaki açılır listeden seçilir. Yeni bir satır eklemek için Ekle düğmesi kullanılır.

 

Eklenen diğer satırlara yönelik alacak veya borç kalan hesabının otomatik hesaplanması için kalanın hesaplanması istenen ilgili satır seçilir ve Kalanı Hesapla (MUHASE~1_img24) düğmesine tıklanır. Örneğin, iki hesap kodunun çalışacağı muhasebe kaydında ilk eklenen satırda ilgili hesap koduna 100 TL borç tutarı girilir, diğer satır seçilerek kalanı hesapla tıklandığında alacak tutar bilgisi otomatik 100 TL olur. Manuel muhasebe kaydı oluşturulurken borç alacak dengesini kurmak için Kalanı Hesapla düğmesi kullanılabilir.

Eklenen satırlar silinmek istenirse ilgili satır seçilir ve Sil (MUHASE~1_img25) düğmesine tıklanır. Eklenen satırlara gerekli bilgiler girildikten sonra Muhasebe Kaydı Ekle Ekranı'nın altında yer alan Kaydet (MUHASE~1_img27) düğmesine tıklanır.

 

MUHASE~1_img26Muhasebe Kaydı Detayları alanında bilgiler eksik ve hatalı girildiğinde Kaydet düğmesi pasif olur ve Muhasebe Kaydı Ekle işlemi yapılamaz. Muhasebe kaydı detay alanına en fazla 150 satır muhasebe kaydı girilebilir.

 

Muhasebe kaydı ekleme işleminden vazgeçmek için Vazgeç (MUHASE~1_img28) düğmesine tıklanır.

 

Muhasebe Kaydı Sorgula Ekranı'nda Sorgula düğmesine tıklanır ve eklenen muhasebe kaydına ulaşılır.